Op deze pagina geven we een aantal voorbeelden die kunnen helpen bij het invullen van een briefing aan een fotograaf. Een technische briefing is vooral bedoeld wanneer je daadwerkelijk met een fotograaf aan de slag gaat. Wil je bij verschillende partijen offertes opvragen? Maak dan gebruik van de algemene briefing bij je offerte aanvraag.
Op deze pagina vind je verder voorbeelden en tips om je briefing zo goed mogelijk te omschrijven.
Het komt niet vaak voor dat één foto bij verschillende uitsneden gebruikt kan worden. Laat de fotograaf daarom weten waarvoor de foto’s gebruikt gaan worden. Het voorbeeld hieronder is bijvoorbeeld minder geschikt als header. Hiervoor had de fotograaf het beeld van grotere afstand moeten schieten zodat de student op de achtergrond beter binnen het (header-)kader had gepast.
Bij opdrachten voor headerbeelden van een responsive website mag het hoofdonderwerp nooit helemaal links of rechts van het beeld staan. Geef bij de fotograaf duidelijk aan wanneer het om headerbeelden gaat. De fotograaf zal de foto’s dan wijder schieten zodat ze op elke device in de juiste verhouding worden getoond.
Laat de fotograaf weten waarop gefocust moet worden.
Met weinig scherpte-diepte breng je eenvoud in je beeld en laat je een onderwerp er meer uitspringen.
Als het relevant is om de achtergrond te betrekken bij het onderwerp kies dan voor veel scherpte-diepte. In dit geval wordt de gehele voorstelling scherp. Door te spelen met de compositie kun je ook met veel scherpte-diepte een hoofdonderwerp nog prima naar voren halen om de focus op te leggen.
Laat de fotograaf weten naar wat voor compositie(s) je opzoek bent. Zorg er bij alle composities voor dat de fotograaf rekening houdt met eventuele tekstblokken in de foto’s.
De regel van derden is de bekendste compositieregel en levert vrijwel altijd een interessant beeld op. Bij de regel van derden wordt een beeld in negen gelijke vlakken verdeeld waarna het belangrijkste onderwerp op één van de snijlijnen wordt geplaatst. De lege ruimte die overblijft wordt bij voorkeur opgevuld met een relevant onderwerp op de achtergrond.
Soms vraagt een onderwerp om een symmetrische compositie. Symmetrie komt het best uit de verf als het symmetrische aspect beeldvullend is. Beperkt het symmetrisch aspect zich bijvoorbeeld tot één persoon in het midden van de foto dan adviseren wij eerder de regel van derden.
Wil je de kijker dwingender naar een onderwerp trekken, speel dan met lijnen. Houd hierbij rekening dat onze ogen van nature van links(-boven) naar rechts(-onder) scannen.
Nadat je een of meerdere composities hebt gekozen kun je nadenken over het perspectief van je beeld. Het perspectief is van invloed op wat je uitstraalt.
Binnen de universiteit wordt het meest vanuit ooghoogte gefotografeerd. Bij dit perspectief komt het onderwerp het meest in (gelijkwaardig) contact te staan met de kijker.
Als je kiest voor een vogelperspectief plaats je de kijker boven het onderwerp. Het onderwerp kan hierdoor kleiner of kwetsbaarder aanvoelen.
Als je kiest voor een kikkerperspectief plaats je de kijker onder het onderwerp. Je dwingt de kijker tegen het onderwerp op te kijken waardoor het onderwerp groter en daarmee ook afstandelijker kan aanvoelen.
Nadat je hebt gekeken naar compositie en perspectief kun je gaan nadenken over registratiestijl. Hiermee bepaal je hoe dichtbij je de kijker laat komen.
Wil je kijkers betrekken en het gevoel geven dat ze zelf aanwezig zijn bij het onderwerp, ga dan voor de registrerende aanpak. Door dicht op de huid te zitten van het hoofdonderwerp waant een kijker zich in de betreffende omgeving.
Wil je meer afstand bewaren tussen de kijker en het onderwerp, kies dan voor een meer poserende aanpak. Omdat deze aanpak meer afstand creëert is het belangrijk om het poseren te compenseren met een open houding.
In bijna alle situaties past een bepaalde mate van enthousiasme. Of de situatie nu vraagt om een geconcentreerde of vrolijke gezichtsuitdrukking, brief de fotograaf altijd op een vriendelijk en toegankelijk totaalplaatje.
Voorkom een té geforceerd beeld door de fotograaf te laten spelen met verschillende kijkrichtingen. Zeker bij een setting met meerdere personen op één foto voelt het natuurlijker aan als de personen niet allemaal dezelfde kijkrichting aannemen. Laat voor een gebalanceerd beeld bijvoorbeeld de hoofdpersoon(en) in de camera in kijken en laat andere personen interactie hebben met elkaar, opzij kijken of langs de camera kijken.